Dear clay crafted blogger

Note: Almost all of these picture are not mine, I'm just copy paste from other ... hope 'others' don't mine to let your picture be in here. it just to separate the beauty of your creation to more others CP craft lovers to enjoy the amazing creation of yours. If the owner refuse and not happy with these, please let me know and I'll remove it. thank you, and your CP craft is really stunning , really awesome.

Saturday, 8 October 2011

roses dan gaberra daisy




smalam umar balik kampung ngan walid dia... so dapat ler siapkan separuh gaberra daisy... tapi nampaknye lambat pulak ler sambungannya... ada orang tempah baju la plak...  malas betul nak menjahit lagi.. tapi hubby mintak tolong buatkan baju untuk kawan dia nak kawin  terpaksa ler... hemmmmmm........ kak maz jiran kat bawah tu ajak kongsi kedai.. dia nak buka dobi. ingat nak buka balik kedai jahit.. leh jugek kumpul duit p china... pastu buka studio clay sendiri... rasa macam tak nak dah ler kejar duit ni.. nak bersenang senang jer.. tapi kalau bersenang senang jer mana nak senang replah jingga gak nak hidup.  alangkah baiknya happynya dapat buka studio clay .. pastu berhobby sepanjang masa... memang  gila ler berkraft ni... suka sangat...

Sunday, 25 September 2011

anak anak

umar dapat kereta ferari....



masih sibuk

salam. dah lama yana tak up date blog ni... cuma copy paste dari u tube jer... kebusyan maksima.  he he he kalah PM... hissssssss!!! kaco betul mercun ni... terkedut den.... hai!!!!! mau jaga anak aku kalau camni... bising betul malam ni... dengan kara ok...  memekak kat bawah tu.. hai... dunia sekarang... tadi time azan zohor pon berhenti hormat azan 2 minit tak sampai.... kaco khusuk solat..

hari selasa ni nak bukak umah, sempena aidlfitri... esok dah start nak sibuk... jemput ler yea... he he he, kat sini yana ada up load sikit gambaq bunga clay... masya ALLAH laawa ler.. bila ler dapat bukak studio cam depa bukak tu kan... sekarang dalam perancangan nak cari buku... cara wat clay.
















Wednesday, 13 July 2011

gambaq meja kerja clay Yana


ni la tempat kerja kraf yana.... kalau dapat dok sini tiga hari tiga malam tak makan minum pon tak jadi hal..... bila ler leh nak wat cammtu. tunggu tua nanti kut... hemm tah dan tua.. ke tak. tapi apa apa pon.... anak yang paling penting...

he he he... lama betul tak up date benda ALLAH ni.

Assalamualaikom semua, tah ada yang masuk..
sibuk betul smenjak dua menjak ni..... sibuk ngan anak sibuk ngan business, sibuk ngan rumah... aduh!!!!! letih nak hidup rasanya... tapi sementara di beri nikmat hidup, Alhamdulilah.... Tujuan di hidupkan pun untuk kita mati kan....!!!! so enjoi!!!! (dalam keredaannya lah) tak sempat lagi yana nak tumpukan perhatian ke clay flower ni... aduh!!!!! rindu sesangat nak ber kraf... mintak masa.... well! masa tuhan bagi cukup.. kut, cuma mungkin yana yang tak pandai nak uruskan keadaan... ada sapa sapa pandai uruskan masa!!!??? tolong tunjukkan.

ini ler... aktiviti business ter baru... menjuai pin tudung.... terbaru yana pasang sendiri, nak order call 0132986451 ... ada banyak lg design baru cantik cantik... tuk raye.

Thursday, 5 May 2011

AL Fatihah untuk Nor

Assalam...
3 minggu lepas Kawan baik ssangat Yana meninggal dunia...masuk paper muka depan tuh!!!, dalam kesibukan yana pun balik ziarah... on the way.. dok fikir fikir (tak naknya.... nak buat mata ni tengok jenazah Nor) tak sanggup, tak sanggup nak ingat dia dalan gambaran terbujur kaku dalam kain putih.. terus tak der mood nak update blog ni... Lepas tu, Yana dah demam sampai sekarang on / off , sedih sangat ler... pernah kerja,makan,tidoq famili dia macam famili yana, famili yana macam famili dia. Memang itu ketentuan ALLAH yana redo... tapi dia mati kenan bunuh ngan perompak.. tak tau ler apa motifnya, kalau nak rompak jgn ler sampai nak bunuh orang yang tak berdosa tu... dia baik sangat.. Nor yang ajaq Yana erti Keikhlasan bila nolong orang.... jangan harap balasan... sama sama cuci surau yang kotor dan bersepah yang memang dia suka...

pernah satu hari tu..... kami p umah orang tua miskin tah siapa siapa. saje saje nak tanya khabar dan tanya apa dia perlu yang leh kami tlong, Yana ikut jer.. semua rancangan Arwah, selepas hari hari on the way g kerja kami nampak orang tua ni sorang sorang dok bertenggek kat pondok buruk tepi jalan sunyi tu. Masa tu terdetik kat ati... Ya ALLAH! ada nya, orang baik macam arwah.. semenjak berkawan ngan dia aku pun berazam nak jd baik.... baik yang luar biasa...

satu lagi yang aku tak leh lupa, kalau cerita apa pun kat dia... dia sentiasa beranggapan baik dan cerita negatif leh jd positif. aku ada cerita ada orang kena tangkap mencuri, dah ada bukti dia curi... jahatnya orang tu. tapi bg pandangan dia, orang tu tak jahat,, dia kata mungkin dia susah, anak ramai nak makan tak der jadi dia mencuri... kita patut tolong orang tu. semua yang negatif jd positif... sentiasa ceria tu la sifatnya... knapala leh pi bunuh orang sebaik tu, semakin kurang ler................ dunia ni orang yg baik baik baik yg luar biasa baik cam tu.
sayangnya .. Yana kat dia.

Dia pun sebenarnya baru datang KL dan ZIarah yana, 2 minggu sblum dia balik pas tu dibunuh.. masih segar lagi muka ceria dia kat kepala ni. katanya nak beli umah di Kl.. sebab nak ikut hubby dia tinggal kat sini... tapi nak umah kecik jer, tak nak umah besar besar.... masa tu Yana tak paham maksud dia nak umah kecik. Semoga Pembunuh tu dapat di tangkap dan Bertaubat, menyesal, dan agar dia benar benar mendoakan kebahagiaan Nor kat sana, agar ALLAH dapat mengampunkan dosanya serta dosa Nor.....

AZIDA aku pun benar benar menghargai persahabatan di antara kita ni... Aku rasa persahabatan yang kita jalinkan ini, bukan lagi persahabatan yang biasa..... Nor dan ang adalah keluarga aku dunia akhirat.....

Saturday, 16 April 2011

LYDIA - PORCELANA FRÍA - Ramo de Novia

LYDIA - PORCELANA FRÍA - Narcisos con Babianas.

LYDIA - PORCELANA FRÍA - Petunias.

Цветы из само застывающей полимерной глины.

Hand Made Orchid Leis By Everyday Flowers

ThaiflowerArt DVD Preview

Wreath of clay flowers. Веночек из роз.wmv

fleur group

Керамическая флористика FLEUR. Холодный фарфор

Fleur-clay flowers video.wmv

porcelaine froide السيراميك

Керамическая флористика. Цветы из глины. www.fleur-group.ru

Керамическая флористика 2. Цветы из глины. www.fleur-group.ru

Clay Flowers

Керамическая флористика fleur - Урок 1 (часть 1).wmv

Керамическая флористика fleur - Урок 1 (часть 2).wmv

Керамическая флористика fleur - Урок 1 (часть 4).wmv

Керамическая флористика fleur - Урок 1 (часть 3).wmv

Tuesday, 5 April 2011

kekurangan masa.... aaaargh!!!!!!!!!!!!!!!!!

Letihnya hari hari yang di lalui.... menguruskan keluarga bukan perkara mudah, sebab tu banyak orang bercerai lately ni.... ni semua gara gara suami yang menganggap enteng bbenor surirumah ni.. dan tanpa insan yg bergelar suami isteri tak leh service's ,dan si isteri plak nak tunjuk "ingat tanpa suami aku tak leh nak hidup......." maka tercerai.... dan yg mendapat untung gelak terbahak bahak SETAN. hemmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm dunia dunia..... ok !!!!! back to our CP...

What Can You Do With Cold Porcelain?
Cold porcelain ni.... originally invented for use buat benda benda kecik such as flowers, buahan and that is still the most common use for it. Cold porcelain works bet for thin delicate creations such as flowers, leaves, feathers, fabric, etc.

cold porcelain ni... shrinks the only armatures that should be used with it are floral wires, cardstock, or a "soft" armature like styrofoam. To allow for even drying it really should be 1/2 inch (1cm) thick or less. Otherwise cold porcelain can be used much the same way as polymer clay.
Sealing Cold Porcelain
CP and air, are not friends so kkawan really need to seal your cold porcelain creation. Kalau yana , Yana lebih suka... spray sealers but brush on acrylic varnish alworks well.

Just about any clear spray or varnish will work but acrylic or polyurethane based sealers are best. so... jika kkawan nak lagi tahan lama kerja kraf kkawan leh lah spray sealers.







Bila la... Yana berkesempatan buat bunga ni SENDIRI dgn lebih banyak dan publish kat sini.....

Monday, 21 March 2011

sugar paste similar to cp

Sugar paste kraf ialah decoratif yang kita buat dan hias kek.... ia sama jer ngan CP ni, yang bezanya cuma ia di perbuat dr gula dan cp pula dr tpng jagung, dan ianya boleh di makan.... teknik dan toolnye pun sama. Tetapi bila peralatan dah digunakan untuk membuat CP flower ni elok lah jangan gunakan lg untuk membuat bunga kek ni plak.... nanti tak pasai pasai sakit perut. (kut kut ada bbudak makan bunga tu.) jika nak guna jugek... basuh ler bersih bersih atau sterile ngan air panas mendidih dulu.....






Friday, 18 March 2011

Let's talk about clay



Someone is asking...... those flower made from corn starch and glue??????
the answer is YES! The 4 groups of air-dry clays are (1) wood pulp and paper-based clays such as Creative Paperclay and the instant papier mache products; (2) stone-based clays such as LaDoll; and (3) polymer-based resin clays such as Deco Clay, Hearty, Model Magic, Lumina, Luna and many other brands of "soft" clays usually used in crafting clay flowers. The 4th group is the homemade and commercial cold porcelain clays, which are made with tepong jagung, gam and other ingredients....... percaya tak? these tepong just not for eat.

(hem.... tergeliat lidah cakap orang puteh.) well why not? it can improve my english.... to be true my english is hampeh!!!! not so fluent... hope kkawan can understand it... ni kes tekenan dengan blog kawan "Note the words"....

Bagaimana nak dapatkan clay ni? Well you can make it by your self or you can buy it from me..... it only rm20 per200g(yg mahal dan yang murah) rm15 only per200g. To make it sendiri there are so many recipe and so many way to do it.... we can use microwave oven , oven or you can use your dapoq gas. these is one of the recipe :

By Sangeetha Shah...

secawan corn starch
secawan white glue
tempura white paint sesedu besar
vineger sesudu besar
nevea cream sesudu besar
and that all.

put all together..kacau until sebati and put it in to your microwave 4 30 sec, take it out kacau lagi and put it back another 30 sec, after that keluarkan kacau and put it back another 30 sec and it done...
uli while it still hot until it cold.. use platick bag and cloth to uli it. then put it into plastic bag back and make sure no air on it dan simpan.... can be use 24 hour after that.

I think it enough for these moment... lagi pulak all my pahlawan is here... dificult tu type anymore.. so ta ta.

these my 3 pahlawan

these my new born pahlawan

Thursday, 17 March 2011

A Giga million thanks

Thank YOU......... best friend, you are the best among the best.... promote my blog 2 others!?... it an awesome idea. InsyALLAH I'll promote your blog as well, So..... Fellow, please be invite to my lovely best friend blog 'Note The Words'. InsyaALLAH you'll get something different idea.... how to get on with this life. Well... as she wrote 'life is a journey' then let's make this journey be the most exciting journey that we ever have, and don't forget, what ever destination we choose, please choose ALLAH be no one....
WHAT WE WANT TO BE IS WHAT WE CHOOSE TO BE....

Wednesday, 16 March 2011

Kesan Nukler

Assalamualaikom......
Hem...... Kawan dari pakistan berpesan supaya terus stay indoor, sebab takut terkena kesan rector 4 nukler jepun yang pecah tu... kerana udara dah tercear hingga ke philipinna.

Tuesday, 15 March 2011

Monday, 14 March 2011

gambar corak cadar





new blogger

Laman sesaawang ni baru jer yana buat.... tak pandai pon, insyaALLAH akan di updatekan dr masa ke semasa. Jd surirumah sepenoh masa ni... ingat senang, tapi ALLAH saja yang tahu betapa menguji kecekalan,kesabaran mental dan fizikal. masa untuk diri sendiri pun takder.Dulu sebelum ada anak... yana ni rasanya bukan orang yang sama macam sekarang.... macam power ranger atau transformer dah bertukar, hampir hampir jadi monster dah...Harap dapatlah yana updatekan laman ni...dr masa ke semasa.

Bunga ni Yana yang buat.... nanti yana muat turun banyak lagi bila dah siap.






bunga bunga ni dr cp...